Vilka lagar och regler gäller för gatumusikanter?


Kan du spela eller sjunga, eller varför inte jonglera eller bara något som folk kan tänkas vilja stanna och lyssna eller titta på ute på stan, då har du redan här en av de bästa sommarjobbsidéerna. Gatumusikant! Jag kommer kalla det så här, även om tipsen också gäller för dig som jonglerar.

Jag delar upp tipsen i tre delar, Förberedelse, Framträdande, Ekonomi.

-->
Förberedelse

* Bestäm dig för vad du ska uppträda med. Ska du spela eller sjunga kan du göra det med batteridriven musikanläggning eller till exempel spela gitarr och/eller sjunga. Kan du inte spela gitarr så är det ganska enkelt att lära sig tre ackord som faktiskt räcker för att spela tusentals låtar.

* Öva. Vad du än ska uppträda med så öva på det, ordentligt. Då blir du självsäker och det kommer synas på ditt framträdande och du blir proffsigare. Dessutom är det mycket roligare!
    Men jag vill påpeka att det handlar om att bli självsäker på din nivå, inte om att bli proffs. Jag har elever som spelat på stan med bara tvåackordslåtar som tjänat mer än deras avancerade klasskamrater för att de haft utstrålning och varit glada, inte för att de varit bättre på gitarr.

* Bestäm dig hur du ska uppträda. Ska du stå upp behöver du kanske notställ (även om det ser mycket snyggare ut om du kan allt utantill) och ett axelband till gitarren. Vill du sitta rekommenderar jag att ta med en enkel pall, det går att sitta på gatan eller trottoarkanten men det ser lite ut som om att det är helt oförberett och folk ger enligt min erfarenhet mer pengar till musikanter/artister som ansträngt sig lite.


Länktips:
Nybörjarskola för gitarr
Bra låtkatalog för låtar att spela på stan med


Framträdande

* När du bestämt dig för ett ställe att spela på, testa det ordentligt, en kvart räcker inte. Ett ställe kan vara urkasst kl 11.00 men suveränt  11.30.

* Lägg fram din hatt eller instrumentfodral med några mynt i så folk förstår att de ska slänga i pengar. Tacka för var gåva, även om det är endast en krona, otrevliga gatumusikanter tjänar inte bra. Om ni är två eller flera, låt inte en av er gå runt med mössa och leta upp folka, då kan det räknas som tiggeri och polisen kan förbjuda dig/bötfälla dig. Din pengainsamling måste utgå från att publiken skänker en slant helt och hållet frivilligt. (Källa här)

* Le och se glad ut. Spelar du en djup, allvarsam låt, spegla innehållet i ditt framträdande, men le och var trevlig mellan låtarna.

-->
Ekonomi

* Tjänar du inte mer än 30000kr per år kan du deklarera din inkomst som Hobbyverksamhet, men Skatteverket har inte någon kontinuerlig koll på gatumusikanter så handlar det om att få in lite slantar över sommaren så är du inte särskilt intressant för skatteverket. Men läs här och bestäm själv. Du kan avstå och du kommer med all säkerhet undan men jag själv tycker att det är ett angenämt problem att skatta för inkomst och går du i skola i Sverige så är den ju betalt av just skattepengar och då bör en själv bidra om en kan.

Länktips: Tjäna mer pengar som gatumusikant


-----------------------------
Om du gillade, avskydde, beundrade eller hånskrattade åt det här inlägget, tipsa om det på Facebook, twittra eller mejla vidare genom knapparna nedan, så är du snäll! Ja, eller varför inte kommentera? Du vet kanske än mer om ämnet?! Mvh Per

Kommentarer