lördag 10 augusti 2013

Vad är en upir?


Omslage till boken Hemlock Grove där en upir figurerar.
Omslag till boken Hemlock Grove som handlar om en upir.

En upir är en typ av vampyr som tål solljus. Dvs hen kan vandra runt dygnet runt och suga blod av människor och andra varelser. Upir är en vampyr-art eller sort kanske jag ska kalla det som har sitt ursprung från Ryssland och andra östeuropeiska länder. Hemlock Grove, en Netflix-serie lyfte fram denna vampyrsort i Sverige sommaren 2013. Vill du läsa boken som är förlaga till serien så hittar du den här.

Det finns varianter av dem och de kan också kallas/stavas olika, typ, upier och upyr mm.


Inga trevliga varelser ska det vara och möter du en klarar du dig undan om du hugger huvudet av den och sticker en påle eller liknande genom dess hjärta samt häller heligt vatten över den. Olikatyper kräver olika saker, men gör du allt detta så är du ganska säker på att den är död. OBS!!! Stick igenom en påle endast en gång, annars kommer vissa arter att återuppstå än mer fasansfulla än tidigare!

Källa är vampires.com

Den målade bilden är på E. Munchs "vampyren" wiki commons.

Är du intresserad av Upirer och Vampyrer? Läs mer här:
Kända vampyrer/upirer
Hur kan en döda en vampyr/upir?
Källor

--------------

Om du gillade, avskydde, beundrade eller hånskrattade åt det här inlägget, tipsa om det på Facebook, twittra eller mejla vidare genom knapparna nedan, så är du snäll! Ja, eller varför inte kommentera? Du vet kanske än mer om ämnet?! Mvh Per

2 kommentarer:

  1. Tack för vettigt svar, skönt när någon äntligen förstår dess betydelse. Att vara oviss är sämre än att veta.

    SvaraRadera