Vem var Tycho Brahe?

Om det finns det spaltmetrar att skriva och berätta om. Här kommer en sammanfattning, källan finns längst ner:



Tycho Brahe


Liv och uppväxt

·       Född den 14 december 1546 på Knutstorps slott i Skåne under danskt styre
·       Son till föräldrarna Otte Brahe och Beate Bille
·       Hade 4 bröder; Jörgen, Axel, Knud, Steen, och 5 systrar; Lisbet, Maren, Margrethe, Kirsten, Sophie
·       Tillhörde den danska högadeln
·       Uppfostrades av sin farbror Jörgen Brahe och hans hustru Inger Oxe på Tosterup slott
·      Vid 13 års ålder skickades Tycho till universitetet i Köpenhamn för att studera filosofi och retorik
·      Han studerade lag, humaniora och vetenskap, främst astronomi, vid universiteten i Leipzig, Wittenberg, Rostock och Basel
·      Hade stor framgång inom astronomi vid Leipzig universitetet och började konstruera nya mätmetoder av himlakroppar
·      Hans näsa skadades svårt i en duell med en annan student vid Rostock universitetet. Grälet gällde vem som var den bäste matematikern. Resten av livet bar han en silver-koppar-legerad plåt över näsan för att skyla sitt fula ärr.
·      Från år 1570 tillbringade han mycket tid vid Herrevadskloster, som ägdes av hans morbror Steen Bille, och där han byggde sitt eget laboratorium.
·      Hans upptäckt av ljusstark himlakropp i stjärnbilden Cassiopeia uppmärksammades och omskrevs i hans verk ”De stella nova”.
·       Tycho arbetade i Danmark fram till år 1597 då meningsskiljaktigheter mellan honom och danske kungen utbröt vilket ledde till att Tycho emigrerade till Prag och utsågs till kejserlig astronom av kejsare Rudolf II
·       Tycho fick slottet Benatky som bostad och utsåg Johann Kepler till sin assistent som reste till Benatky år 1600.
·      Tycho avled den 24 oktober 1601 av en urinblåsinfektion som han kan ha försökt bota själv, med en medicin som innehöll kvicksilver.

Fru och barn

·       Gifte sig år 1573 mot alla regler med en ofrälse kvinna, Kirstine Barbara Jörgensdatter
·       Kirstine dog 1604 och blev begravd i samma grav som Tycho i Teyn-kyrkan i Prag.
·       De fick 8 barn tillsammans; Kirstine, Magdalene, Claus, Sophie, Elisabeth, Sidsel, Tyge och Jörgen

Forskningsområdet astronomi

·       På ön Ven skapade Tycho Brahe under 20 intensiva år en för den tiden helt ny vetenskaplig institution
·       Han använde sig av empiriska metoder för att få ny kunskap om hur världsalltet var beskaffat. Detta var helt nytt inom dåtidens forskarelit.
·      Tycho hade med sina tidiga astronomiska observationer insett att de observationer som tidigare utförts hade stora brister
·      Tycho visade med Stella Nova att himlasfären ej är oförändliga och att himlakropparnas position från vår planet sträcker sig långt längre bort än tidigare trott.
·      På Ven startade Tycho det mest ambitiösa projekt världen ditintills skådat för att med systematiska observationer och nykonstruerade instrument förklara och förstå hur universum var beskaffat
·      1574 fick Tycho Ven och andra förläningar sponsring vilket skapade grunden för att finansiera det forskningsprojekt han så starkt önskade viga sitt liv till.
·      År 1580 stod slottet Uraniborg klart, som skulle fungera som hans laboratorium och forskningsbas.
·      Alla sorters forskningsområden studerades vid Uraniborgs laboratoriet så som ; Forskningen bedrevs inom ämnen som astronomi, kemi, medicin, växtförädling, meteorologi och kartografi.

Mekanik och konstruktion

·      Tycho konstruerade nya och moderna mätinstrument. Världen hade aldrig tidigare skådat så många, så bra och tillförlitliga astronomiska instrument.
·       År 1598 trycktes hans verk ”Astronomiae Mechanica” eller med svenska namnet ”Den förbättrade astronomins mekanik” som beskrev de flesta av hans mätinstrument och hur de fungerade.

Tychos världsbild

·      Tycho hade kommit fram till något som kunde ses som en kompromiss mellan Ptolemaios och Copernicus system.
o   Enligt Tycho Brahe återfanns jorden orörlig mitt i universum.
o   Jorden utgjorde medelpunkten såväl för sol- och månbanan som för fixstjärnevärlden.
o   Omkring solen kretsade de övriga planeterna: Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus.
·      Hans argument för att Jorden inte kunde rotera var främst att en så tung kropp inte kunde ha förmåga att rotera ett varv per dygn och inte heller kunna cirkla runt solen på ett år. Det stred helt mot fysikens lagar enligt Tycho.


Forskningsområdet alkemi

·      Citat av Tycho angående alkemi:
"Det är viktigt att veta, att de sju planeterna på himmelen motsvaras av de sju metallerna på jorden och i människan av de sju viktigaste organen. Allt detta har sinsemellan ordnats så skönt och harmoniskt, att det synes närapå ha en och samma funktion, art och natur."
·       Han hade stort alkemilaboratorium på Uraniborg och många av experimenten bestod i att försöka framställa medicin

Forskningsområdet medicin och farmakologi

·       De mediciner Tycho Brahe framställde bestod huvudsakligen av örter från hans trädgård samt animaliska och mineraliska ämnen. Kvicksilver var en vanlig ingrediens.
·       Två av hans mest omtalade mediciner var mot epilepsi och ett pestelixir.

Forskningsområdet kartografi

·       Tycho blev den förste nordbo som genomförde systematiska uppmätningar för att framställa kartor.
·      Han konstruerade och ritade nya, mer korrekta kartor och skisser över bl.a. sin kära ö, Ven.

Källa är TychoBrahemuseet, Tychobrahe.com

Bild från Wikipedia, Creative Commons.

----------------------------------------

Om du gillade, avskydde, beundrade eller hånskrattade åt det här inlägget, tipsa om det på Facebook, twittra eller mejla vidare genom knapparna nedan, så är du snäll! Ja, eller varför inte kommentera? Du vet kanske än mer om ämnet?! Mvh Per

Kommentarer