tisdag 3 mars 2015

Hur kan jag tjäna mer pengar som gatumusikant


Att bara stå och spela och sjunga eller bara spela är ett bra sätt att tjäna pengar på, men det finns naturligtvis sätt att öka intäkterna på.

Jag börjar med att skriva om ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Det är att du har med dig en kompis som går runt bland publiken med en mössa, korg eller liknande och frågar om de vill lägga en slant till musikern. Det är nämligen tiggeri att tvinga folk att ta ställning till att skänka pengar eller inte och anses då inte helt frivilligt.

Källa här.

Så, om du lägger ett instrumentfodral eller en hatt framför dig och publiken frivilligt lägger i pengar är det helt lagligt och ok!

Vill du öka intäkterna finns det en del enkla tips som hjälper, här kommer några:

* Skriv en skylt om varför du spelar. Skriv till exempel Detta är mitt sommarjobb, jag vill inte bara gå och dra, så stötta mig gärna, eller något liknande. Elever i klasser som jag undervisat har skrivit skyltar som typ Alla pengar går till vår skolresa till Berlin, och då har de fått mycket mer pengar slängda åt sig än när de inte haft skylt med.
    Det är precis som om att folk som passerar vill veta att de inte slänger pengar åt "vanliga" tiggare. (Vill påpeka att detta synsättet inte speglar mitt, men det verkar som om gatupubliken i stort gör så.)


* Le, återigen, le! Är låten sorglig, le mellan verserna, mellan låtarna, då ser du snäll och trevlig ut och då skänker folk pengar till oss gatumusikanter.

* Säg tack och buga eller nig, välj vad som passar dig men gör så så att den som skänkte dig en slant känner sig speciell och uppmärksammad. Samtidigt hör folk runtomkring att du får pengar och det kan lätt funger som en katalysator för dem att själva börja skänka och då kan du tjäna än mer som gatumusikant.

* Sista rådet för nu är att se till att kunna ditt material utantill. Du behöver inte kunna det utantill för att börja spela och tjäna pengar, men du kommer tjäna mer när du väl kommit dit. Det ser proffsigare ut, helt enkelt, och du kan le och säga tack än mer utan att vara fast i ett notställ.

Några tips på vägen!Fler tips, bland annat om gatumusicerande, finns här.
-----------------------
Om du gillade, avskydde, beundrade eller hånskrattade åt det här inlägget, tipsa om det på Facebook, twittra eller mejla vidare genom knapparna nedan, så är du snäll! Ja, eller varför inte kommentera? Du vet kanske än mer om ämnet?! Mvh Per

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar