tisdag 2 april 2013

Hur uppfanns UGGs?

Det hela började i Byron Bay, som är en ovanligt vacker bukt som ligger på Australiens östkust. Det har länge varit en populär destination för Australiens surfare. Vattnet är klarblått och vågorna är som gjorda för surfing. De Australiensiska surfarna hade ett problem, de frös om fötterna när de tog pauser från surfingen. Australien har väldigt många får, så naturligtvis vände man blickarna dit för en lösning. Fårskinn tål vatten och håller fötterna bekväma och varma. Man tillverkade skorna och de blev en succé bland surfarna. Det blev en modeprodukt och den spreds vidare till alla andra surfare. Det var dock inte alla som gillade skon, den förbjöds bland annat på biografer. Detta bidrog till att den rebelliska ungdomen i Australien gillade skorna ännu mer. 

-->
På 1970-talet så åkte Brian Smith till USA. Han hade väskan full av fårskinnsstövlar och destinationen var Kalifornien. Surfing var mycket populärt i Kalifornien och de hade samma problem som i Australien, de frös om fötterna mellan surfpassen. Fårskinnsstövlarna blev därför populära även i Kalifornien och Brian Smith sålde fort slut på sina skor. Surfarna i USA var trendskapande och skorna spreds vidare ut till städerna i USA. 

På 2000-talet så spreds UGG till Hollywood. Stjärnor som Sarah Jessica Parker, Megan Fox och Eva Longoria använder UGGs. 

Det stora genomslaget kom efter att Oprah visade upp sina UGGs på sin show om "my favorite things" och sa att hon älskade sina UGG skor. Efter detta inslag så spreds trenden snabbt över hela USA och över till Europa. 

Du kan läsa mer här om hur UGG (Källa) uppstod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar