torsdag 26 juli 2012

Vilka sevärdigheter finns det i Östra Grekland?

Det finns bland annat en antik grekisk teater en bit utanför komoniti i Östra Grekland. Användes även av romarna som då moderniserade den med rum bakom scenen och en skyddsvägg mellan publik och skådeplats eftersom det då användes vid gladiatorspel och vilda djur dessutom fick fajtas mot varandra eller mot gladiatorer.

Idag har man restaurerat en del av sittplatserna med samma sten som ursprunget, från samma ställe, så att teatern emellanåt kan användas än idag.

Intressant är att den nya stenen drabbas av erosion mycket snabbare än originalstenarna, trots samma ursprung.Idag kan en undea varför teatern ligger så isolerad från all civilisation och svaret är i sig en spännande historia som du inte kommer bjudas på i detalj här, dock; teatern låg i staden Maroneia (kan också stavas Maronia) som dock flyttades upp i bergen, där den finns än idag, p g a pirater som härjade kring kusten. Det var lättare att försvara sig uppe i bergen.

Tips: Om grinden är stängd till teatern så gå ner mellan buskarna till vänster om grinden och gå runt så är det ett hål i staketet att passera igenom.

Källa: Per på guidad tur runt Komotini juli 2012.


Om du gillade, avskydde, beundrade eller hånskrattade åt det här inlägget, tipsa om det på Facebook, twittra eller mejla vidare genom knapparna nedan, så är du snäll! Ja, eller varför inte kommentera? Du vet kanske än mer om ämnet?! Mvh Per

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar